İşletme açmak, firma sahibi olmak ve yeni atılımlar denemek için en önemli adım, lokasyon seçimidir. İş yerini açmayı planladığınız bölge yapılacak işin niteliğine göre değerlendirilmelidir. Hem faaliyet edilen işin başarı kazanması, hem de doğru noktada açılım yapmak için lokasyon özellikleri iyi analiz edilmelidir.
Konum seçimi, mağazanın en önemli karar noktasıdır. Tercih ededeciğiniz yer şehrin ulaşım yolları üzerinde ve çevresininde gelişmiş olması gerekmektedir. Potansiyel müşteri sayısının fazla olması tutunma sürecinin daha hızlı olmasını sağlar.
Müşteri Grubu Analizi
Yer seçiminizde etkili olan etkenlerden biri de müşteri analizidir. Dükkan yeri çevresinde yaşayan insanların demografik yapısı satacağınız ürün veya hizmetin hitap edeceği kitle olmalıdır.
Genç tişörtleri satacağınız bir dükkan için yaşlıların yoğun olarak yaşadığı bir lokasyon seçmeniz doğru olmayacaktır. Bu nedenle dükkan yeri seçimi yaparken her yaş grubundan insanların olduğu bir bölge tercih edilmelidir. Bu sayede her yaş grubuna özel ürünlerin satışını rahatlıkla yapabilirsiniz.
Özetle kısa sürede kâra geçmek istiyorsanız hedef kitlenizin izini sürmelisiniz; onlara ne kadar yakın olursanız sağladığınız avantaj da bir o kadar fazla olacaktır.
Çevre şartlarının durumu seçimi etkilemektedir,
- Yakınlarda ki inşaatın size sürekli gürültü ve toz getireceğini atlamayın,
- Trafik ışıkları korna seslerini, kontrolsüz dönüş yapılan yerlerin de trafik kazalarını getireceğini unutmayın.
Gıda, tekstil, kozmetik, güzellik gibi sektörler veya seçtiğiniz işletme türüne göre yer seçiminde dikkat edilmesi gereken bölge özellikleri ile iş başarısı sağlayabilirsiniz. Hedef kitleniz çocuklar olursa eğitim kurumlarının çevresinde açacağınız işletmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır. Gençleri hedefleyen bir sektöre girecekseniz gençlerin okuldan sonra ve hafta sonlarında yoğun olarak bulunduğu merkezi bölgeleri tercih etmelisiniz.
Lokasyon belirlemek için değerlendirilmesi gereken kriterler şu şekildedir;
Mülk Sahipliği
İşletmeler için lokasyon seçimi yapılırken, satınalma veya kiralama tercihine göre fiyat analizi iyi değerlendirilmelidir. Başlangıçta kiralık dükkanları tercih etmek daha mantıklıdır. Şayet hazır bir dükkan var ise bunu değerlendirebilir, direkt girişimci ruhunuzla faaliyete başlayabilirsiniz. Yeni bir soluk ile parlak fikirlerinizle işletme açmak için en temel kural; maliyet hesaplamadır. İşletmenin kurulumu, tanıtımı ve ticari dilde ”rayına girmesi” için başlangıçta ekonomik kiralar seçmek, size avantaj sağlacaktır. Hem yaya trafiği olan hem de kirası uygun olan mekanları değerlendirmek, yeni girişimcilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biridir.
Sosyal medya ve web üzerinden tanıtım reklamı yaptığınızda insanların kolay bir şekilde işletmenize ulaşması önemlidir. Açacağınız işletmenin türüne göre, hedef kitle belirlenmeli ve mağazanın stratejik konumu seçilmelidir. Hangi yaş grubuna hitap edeceğiniz, kişilerin hem araçla hem yaya olarak kolay ulaşım sağlayabilmeleri önem arz eder. Yaptığınız iş ile alakalı; kaldırım, yol, otopark kriteri, yaya ulaşılabilirliği gibi etmenleri değerlendirerek, girişimciler için fırsatlar yaratan lokasyon avantajından faydalanabilirsiniz.
Yaya Trafiği ve Hareketlilik
İşletmeniz için popüler bir konum, ekonomik bir dükkan bulmuş olabilirsiniz. Ulaşılabilirlik tamam, otopark ve araç ulaşımı ideal olabilir. Lokasyon belirleme ve konum seçimi yaparken, en değerli kriterlerden biri de; yaya trafiğidir. Cadde veya sokağın hareketliliğine, insan sirkülasyonuna ve civarda bulunan işletmelerin özelliğine dikkat etmelisiniz. Haftanın farklı günlerinde ve günün farklı zaman dilimlerinde işletme için düşünülen lokasyonun ziyaret edilmesi önemli veriler sunar. İnsan trafiğinin gözlemlenmesi ve bu gözlemlerin düzenli olarak yapılması gözlemlerin doğruluğunu arttıracaktır.Avantajlı başlangıçlar için, insanların yoğun olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Genellikle hangi iş ve meslek gruplarının yoğunlukta olduğu sizlere rahat bilgi verir.